Povestea

sa va spun cate ceva despre Tapinarii, care nu cred sa fi doborat in viata lor vreun arbore in padure, dar cu siguranta au doborat cateva preconceptii muzicale. Din start ei se adreseaza, in promovarea concertelor lor, stimatilor intelectuali romantici, lucru care da de-o parte marea masa a potentialilor platitori de bilete. Noroc ca situatia e lamurita franc si fara ocolisuri tot de cei doi muzicieni si stim la ce sa ne asteptam, in caz ca nu ne-am mai intalnit cu muzica lor: “Versuri sincere, fara dulcegarii inutile, fara promisiuni si declaratii siropoase.” Chestia asta ma cam Bulmers-eaza, ca intelectualii romantici s-ar fi asteptat, poate, la macar un strop de sirop de coacaze in Guinness-ul lor. Dar daca nu e, asta e!
Au iesit la iveala in anul 2001 (destul de vechi!) si afirma ca ei canta un folk alternativ. O fi un pseudo-folk. Sau, mai degraba, un rock neingaduit? Pentru ca Adrian Tanase, baiat de Salajean (apropossito, amandoi sunt bucuresteni), cu o interesanta voce de rocker, cam are apucaturi de hip-hop-er. Nu si-a gasit trupa de rock, dar l-a intalnit pe Cosmin Covei, sa-i planga pe umeri-i curg rau.
Adrian Tanase zice despre el:
“Un rege fara regat
Care va canta
Un rege fara regat
Un prometeu modern
Asta sunt eu”
In timp ce Cosmin Covei se prezinta printr-un dialog (sper ca imaginar) cu bunica lui:
– “Uite bunico… acum sunt poet… regizor si interpret… un bun crestin… beau un pahar de vin… fac dragoste cu prietena mea… bunica ne-a surprins goi pe podea… ce crezi ca i-am raspuns… facem yoga…”
Dialogul gesturilor celor doi, in timpul actului artistic, ar trebui sa transmita publicului intelectual mesajul dincolo de muzica. Numai ca publicul nu e mereu atent, fapt pentru care am extras din melodiile lor cateva cuvinte pe temele principale si v-am facut de-o poezie, sa vedeti cam la ce sa va asteptati in caz ca va simtiti intelectuali pseudo-romantici si veniti pe 16 februarie sa-i ascultati:
O Utopie de trupa!
Du-te naibii de-aici!
Mother fucker, putulica
un ungur mic si suparat
mioritic
sunt fericit si ma simt bine
chiar daca fericirea-i un lucru marunt
furnica-bunica
elefantul
si fata care-si pune tate-n frunte
ei nu dau doi bani
si nu le-a placut matematica
dar sunt liberi si fericiti
ingeri si draci.
Hai sa vedem si ce albume au scos Tapinarii pana acum!
2001 – Sunt Fericit
2002 – Idei Preconcepute
2003 – Utopia
2004 – Ultimul Super Erou – cu Florin Piersic jr.
2005 – Un rege fara regat – povestea lui Tanase
2006 – Viata de cuplu e ca mersul pe tricicleta – povestea lui Covei
2008 – 7 pacate rascumparate
2010 – 2010 ani de folk alternativ – best of – cu Jurnalul National
2013 – Visul romanesc
2019 – Sageata spre cer
2021 – Fericirea e un lucru marunt (vinyl)

Viorel Ploeșteanu